Sberbank ügyfél volt? Így tudja felgyorsítani az OBA kártalanítást

Sberbank ügyfelelk kártalanítása az OBA segítségével

2022.03.01-én az MNB felfüggesztette a Sberbank Magyarország Zrt. működését, majd ezt követően megindult a bank végelszámolása.

A korábbi napokban a bank fiókjai zárva tartottak, a számlákhoz a Sberbank online alkalmazásán és webes felületén sem lehetett hozzáférni, egyedül a bankkártyák voltak használhatóak.  A végelszámolás bejelentését követően azonban már ezek sem.

Bár a Sberbank teljes magyar piaci részesedése 1% körüli volt, így nem óriási tömegeket kell kártalanítani, mégsem nyújt vígaszt annak, akinek bent maradt a pénze.

Életbe lép a védelem

A Sberbanknál elhelyezett, OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) által biztosított, névre szóló betétek után az OBA betétesenként a betét tőke- és kamatösszege után fő szabály szerint legfeljebb 100 000 eurónak megfelelő kártalanítást fizet, mely a kártalanítás kezdő napját megelőző napi MNB árfolyamon számolva legfeljebb 38 047 000 forint kártalanítási összeget jelent. – olvasható az OBA tájékoztatójában.

Az OBA 10 munkanapon belül kártalanítani fogja az ügyfeleket, és az OBA, valamint az MNB oldalán is lesz tájékoztatás.

Három út van, hogy hozzájussanak a pénzükhöz a magyar Sberbank ügyfelei:

  1. Ha van máshol számlájuk, akkor azt be kell jelenteniük az OBA-nál, hogy arra kérjék az átutalást.
  2. Lesznek „kifizető bankok”, amelyeknél lehet majd számlát nyitni, és oda utal az OBA.
  3. Kis összegű kifizetések esetén postai kézbesítést is lehetséges kérni az OBA-tól.

Bejelentés menete az OBA felé más számláról

Talán ez lehet az egyik leggyorsabb módja, hogy a Sberbank károsultak a bent ragadt pénzükhöz jussanak. Az ügyintézés viszonylag egyszerű, ám érdemes pár részletre különösen odafigyelni, mert ezekkel elkerülhetőek további  intézkedések.

Lakossági és vállalkozói számlák ügyintézése

  1. Az első lépés, hogy ki kell tölteni a megfelelő  OBA formanyomtatványt:
    • Természetes személyek részére kitöltendő igazolás [Letöltés]
    • Vállalkozások részére kitöltendő igazolás [Letöltés]
  2. A kitöltést követően azzal a bankkal, amelyiknek a számlaszámát megadta  (tehát ahova szeretné megkapni a Sberbank számláján maradt pénzt) alá kell íratni az igazolást.
  3. Ezután vagy postán fel kell adni az igazolást vagy e-mailben (info@oba.hu) elküldheti, de nem mindegy hogyan!

TIPP: az OBA kérheti hiánypótlás keretében bekérhet további dokumentumokat, így pl. a meglévő bankszámla szerződést (nem a Sberbank bankszámla szerződést). Ha tehát ebből a bankszámla szerződésből egy másolati példányt is elküld az OBA igazolással együtt, akkor csökkenhet a lehetősége, hogy hiánypótlásra kerül sor.

Ha emailen szeretné beküldeni az igazolást, akkor a kitöltött és 2. pontban írt módon aláírt igazolást be kell szkennelni pdf formátumban és elektronikus hitelesítéssel kell ellátni, mennek menete igen egyszerű:

  1. Kattintson erre a linkre és lépjen be Ügyfélkapus adataival.
  2.  A megjelenő felületen a következőket kell tennie.
    1. Válassza ki a hitelesítendő pdf file-t.
    2. Jelölje be a HITELES PDF gombot
    3. Fogadja el az ÁSZF-et
    4. Kattintson a FELTÖLTÉS gombra.
  3. A feltöltés után a rendszer elvégzi a hitelesítést, amit egy folyamatjelzőn látni fog. Ezután töltse le (az alábbi képen 1. pont) a hitelesített dokumentumot. Ha több számlával kapcsolatosan szeretne bejelentést tenni az OBA felé, akkor minden számláról külön igazolás kell, amit külön PDF file-okban érdemes hitelesíteni. Ezen a felületen további hitelesítéseket tud végrehajtani (az alábbi képen 2. pont)
     

 

Tipp: Ahogy a postai úton törtánő megküldés esetén javasoltuk a meglévő bankszámla szerződésének másolatát is beletenni a borítékba, úgy az emailen történő beküldésnél azt javasoljuk, hogy a bankszámla szerződést is szkennelje be és végezze el az AVDH hitelesítést.

Share this post