Eseménynaptár
Hírek Kormányzati program indul az oktatási intézmények és az informatikai vállalkozások közötti együttműködés fejlesztésére
Kormányzati program indul az oktatási intézmények és az informatikai vállalkozások közötti együttműködés fejlesztésére
2016.12.13. 20:16
 
A Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program első ütemében több mint 2,8 milliárd forint európai uniós és hazai támogatásból indít programot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségével (IVSZ) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel (KIFÜ) konzorciumban.
A GINOP 3.1.1 projekt célja az oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása annak érdekében, hogy jelentős mértékben emelkedjen az informatikai szakmai végzettséggel rendelkezők száma a munkaerőpiacon

Kara Ákos, az NFM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hangsúlyozta: „Az informatikusok, a digitális gazdasághoz kapcsolódó más szakemberek iránti nemzetközi és hazai munkaerő-piaci igény dinamikusan bővül. Az utolsó tizenöt év adatai alapján hazánkban mind az informatikai képzésekre jelentkezők, mind a felvettek, mind pedig a képzéseket megszerzők száma csökkenő tendenciát mutat. A fokozódó mennyiségi és minőségi munkaerő-hiány hatásai a gazdaságban már érzékelhetőek. E körülmény a következő években egyre nyilvánvalóbb korlátozó tényezőként jelentkezhet a digitális gazdaság fejlődése, a nemzetgazdasági és vállalati szintű versenyképesség szempontjából. Azonnali és célzott beavatkozásra van tehát szükség az informatikus utánpótlás területén, ennek egyik meghatározó eleme a most induló projekt.”


Dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) oktatásért felelős államtitkára elmondta: „A vállalkozások és az egyetemek együttműködése számos területen, így a kutatás-fejlesztésben, innovációban bizonyított már. Az informatikus utánpótlás kérdéseire is csak ilyen módon, a piac és az egyetemek együttműködésével adhatunk valós választ. A projekt az EMMI által indított programokkal együtt képes a célzott hatás kiváltására.”


A projekt naprakész és pontos képet ad a valós munkaerőpiaci igényekről, általa konkrét együttműködések jönnek létre egyetemek és informatikai vállalkozások között. A piacon keresett, komoly értékkel bíró képzési programok jelennek meg az egyetemeken, aktív, alkalmazásfejlesztőként dolgozó vendégoktatók bevonására nyílik lehetőség, ösztöndíjjal támogatott gyakornoki programok indulnak.


A program fokozott figyelmet fordít az informatikai szakmák társadalmi-gazdasági elismertségének és népszerűségének növelésére, az IKT pályaorientáció támogatására az IT pályára terelést segítő demonstrációs- és élményközpontok létrehozásával.


Az európai uniós forrásból megvalósuló GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosító számú projektről további információ a KIFÜ weboldalán (www.kifu.gov.hu) található.

 

 

Forrás: www.kormany.hu